Φάουστ

του Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Faust GR

Παρακολούθησα χθες την εν λόγω παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κι είπα να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου, αν κάποιος σκέφτεται να πάει.

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω διαβάσει το πρωτότυπο έργο αν και, μετά την παράσταση, θέλω ακόμα περισσότερο. Για καλή μου τύχη η φίλη που με συνόδευε το γνώριζε και με διαβεβαίωνε πως ορθά αναγνώριζα ενστικτωδώς όλα τα σημεία (κι ήταν πολλά) που δεν έχουν καμία σχέση με το έργο.

Καταλαβαίνω την επιθυμία των σκηνοθετών να ερμηνεύσουν με μια πιο σύγχρονη ματιά κλασικά κείμενα, όμως ο λόγος που έμειναν στην ιστορία είναι πολύ συγκεκριμένος: περιγράφουν αξίες πανανθρώπινες και αιώνιες που δεν υπάρχει τρόπος (και λόγος) να εκμοντερνιστούν. Η έλλειψη σεβασμού προς το πρωτότυπο, σε συνδυασμό με τον υπερβολικό σεξουαλικό εκχυδαϊσμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου (είναι κάποιου είδους μόδα ή απλά «πουλάει»; το ίδιο παρατήρησα πέρσι στο Μάθημα του Ιονέσκο) δημιούργησαν μία παράσταση που δεν μου άφησε απολύτως τίποτα.

Ενώ είχε έντονο, κλιμακούμενο ρυθμό, ενδιαφέρουσα σκηνογραφία και οι ερμηνείες των ηθοποιών δεν ήταν κακές, σκηνοθετικά ήταν ρηχό. Να πω πως είχα παρακολουθήσει το 2011 τον Γυάλινο Κόσμο από την κα Ευαγγελάτου και είχα φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Συμβουλή: αν τελικά αποφασίσετε να πάτε, φροντίστε να προμηθευτείτε αρκετές μέρες πριν τα εισιτήριά σας και να επιλέξετε είτε πλατεία είτε α’ εξώστη. Αν οι μόνες διαθέσιμες θέσεις είναι στους εξώστες β’ και γ’ δεν αξίζει να πάτε, η ορατότητα είναι μηδενική, απαράδεκτοι που πουλάνε εισιτήρια για τέτοιες θέσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s