Hannah and Her Sisters (1986)

Hannah and her sisters

Ανθρωποκεντρικός και ψυχαναλυτικός, ο Γούντι Άλεν διατηρεί επιδέξια την ισορροπία ανάμεσα σε σοβαρό κι αστείο στις ταινίες του. Στο Hannah and Her Sisters πλάθει χαρακτήρες που γνωρίζει καλά και αφηγείται αληθοφανείς ιστορίες, με γεγονότα και προβληματισμούς εμπνευσμένους απ’ την πραγματικότητα.

Τρεις αδερφές, η Hannah, η Holly και η Lee, αποτελούν τον πυρήνα της ταινίας καθώς όλα όσα διαδραματίζονται περιστρέφονται είτε γύρω απ’ τις μεταξύ τους σχέσεις, είτε γύρω απ’ τις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους· γονείς, συζύγους ή πρώην εραστές. Μας παρουσιάζεται ένα μικρό κομμάτι απ’ τις ζωές τους -μονάχα δύο χρόνια- κατά τη διάρκεια του οποίου μας δίνεται η ευκαιρία να παρευρεθούμε σε τρία διαφορετικά Δείπνα των Ευχαριστιών. Στο πρώτο δείπνο όταν όλα ξεκίνησαν, στο δεύτερο που αποτελεί κομβικό σημείο αλλαγών και, τέλος, στο τρίτο, με το οποίο κλείνει η παρένθεση αυτή.

Πέρα από τις εξαιρετικές ερμηνείες ολόκληρου του καστ και το καλογραμμένο σενάριο, ιδιαίτερη μνεία αξίζει η σκηνοθεσία. Με την κάθε πράξη να φέρει έναν διαφορετικό τίτλο, όπως ακριβώς τα κεφάλαια ενός βιβλίου, ο Άλεν ως σκηνοθέτης-πρωταγωνιστής αναλαμβάνει έμμεσα τον ρόλο του αφηγητή. Αν και οι δικοί του προβληματισμοί σχετικά με την ύπαρξη ή μη του Θεού, είναι βαθύτεροι απ’ τα προβλήματα της καθημερινότητας των υπόλοιπων πρωταγωνιστών, εκείνος φροντίζει να λειτουργούν συνδετικά, κάνοντάς τον τρόπον τινά πανταχού παρών, ένα ιδιαίτερα ευρηματικό σκηνοθετικό τέχνασμα.

Βαθμολογία: ★★★★★★★★☆☆

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Hannah and Her Sisters (1986)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s