Οι ταινίες της εβδομάδας (10/3-16/3)

Πέμπτη, σήμερα, μέρα που ανέκαθεν υπήρξε απ’ τις αγαπημένες μου αφού αλλάζουν οι ταινίες που προβάλλονται στις αίθουσες. Πάντοτε ψάχνω ανυπόμονα τις νέες προβολές και, μιας και η τρέχουσα εβδομάδα είναι κινηματογραφικά καλή, είπα να γράψω μερικές προτάσεις.

Ο κινηματογράφος Αλεξάνδρα Digital Cinema (Κρέμου 141, Καλλιθέα), φαίνεται πως οργανώνει μια άτυπη εβδομάδα Χίτσκοκ, με τις ακόλουθες ταινίες:

Dial M for Murder (Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως, 1954)
Ιδανική για θερινό σινεμά -αν και είμαι σίγουρη πως είναι εξίσου απολαυστική σε κλειστή αίθουσα- η ταινία αυτή, μια κλασσική ιστορία μυστηρίου, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές ακόμα. Ο σύζυγος (Ray Milland), ανακαλύπτει τον εξωσυζυγικό δεσμό της γυναίκας του (Grace Kelly) και αποφασίζει να τη βγάλει απ’ τη μέση με τη «βοήθεια» ενός πρώην γνωστού του και νυν εγκληματία (Antony Dawson). Θα τα καταφέρει;

Βαθμολογία: ★★★★★★★★☆☆

Vertigo (Δεσμώτης του Ιλίγγου, 1958)
Μια απ’ τις πιο γνωστές ταινίες του Χίτσκοκ, ο Δεσμώτης του Ιλίγγου ξεφεύγει απ’ το μοτίβο ὓβρις-ἂτη-νέμεσις-τίσις που συνήθως ακολουθεί ο σκηνοθέτης, και αποκτά πιο βαθύ και ψυχογραφικό χαρακτήρα. Με τη λύση του μυστηρίου να αποκαλύπτεται στα 2/3 της ταινίας, το υπόλοιπο κομμάτι εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών και τα διλήμματα που τους ταλανίζουν.

Βαθμολογία: ★★★★★★★★☆☆

The Birds (Τα Πουλιά, 1963)
Βίαιες επιθέσεις από πουλιά κάθε είδους σημειώνονται ξαφνικά στο Bodega Bay της Καλιφόρνια και προκαλούν την ανησυχία και τον εκνευρισμό των κατοίκων. Κι αν τα ειδικά εφέ δεν σας πείσουν (αναμενόμενο, δεδομένης της εξέλιξής τους τόσα χρόνια μετά), σίγουρα θα το κάνει η σταδιακή κλιμάκωση μέχρι το τέλος.

Βαθμολογία: ★★★★★★★★☆☆

Η εβδομάδα, όμως, αποδείχτηκε καλή και για όσους θέλουν να δουν κάτι διαφορετικό, όπως κάποιο ντοκιμαντέρ, αφού προβάλλονται δύο και είναι αμφότερα καταπληκτικά:

The Salt of the Earth (Το Αλάτι της Γης, 2014)
Στο Πάλας (Υμηττού 109, Παγκράτι) μπορείτε να δείτε ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Βραζιλιάνου κοινωνικού φωτογράφου Sebastião Salgado. Η ταινία, χάρη στην εξαιρετική σκηνοθεσία και φωτογραφία είχε βρεθεί στην πέμπτη θέση στη λίστα με τις 10 αγαπημένες μου ταινίες για το 2015.

Βαθμολογία: ★★★★★★★★★☆

El Botón de Nácar (Το Μαργαριταρένιο Κουμπί, 2015)
Στο Άστυ (Κοραή 4, Πανεπιστήμιο) προβάλλεται το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Χιλιανού σκηνοθέτη Patricio Guzmán, ένα ταξίδι στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία της χώρας του, και του οποίου μια σύντομη κριτική μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Βαθμολογία: ★★★★★★★★★☆

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s