StyleLikeU

404889_10151450532440250_1108075404_n

«…στυλ δεν είναι τα ρούχα που φοράμε.
Το στυλ είναι η αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων,
Είναι άυλο,
Είναι το πνεύμα μας,
Είναι αυτό που βρίσκεται από κάτω.»

Με τα παραπάνω λόγια ξεκινάνε τα περισσότερα βίντεο της σειράς What’s Underneath Project και, πριν καλά-καλά ξεκινήσει ο μονόλογος του πρωταγωνιστή ή της πρωταγωνίστριας, ο θεατής έχει ήδη πάρει μια μικρή γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Η σειρά αυτή είναι μέρος της δράσης δύο γυναικών, των Elisa Goodkind και Lily Mandelbaum μητέρας και κόρης, οι οποίες το 2009 αποφάσισαν να διαφοροποιηθούν από αυτό που παρουσιάζει ως στυλ, μόδα και ομορφιά η επικρατούσα βιομηχανία και δημιούργησαν το StyleLikeU.

Τι πρεσβεύουν;

«Από την ώρα που γεννιόμαστε, η βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς μας εμποτίζει με μονολιθικές και άπιαστες έννοιες της ομορφιάς και της μόδας. Η εμμονή της με τη νιότη, την άσκοπη κατανάλωση, την επεξεργασμένη «τελειότητα» και τη λατρεία των celebrities, μας έχει προκαλέσει πλύση εγκεφάλου: μισούμε τα σώματά μας, τρέμουμε τα γηρατειά, λαχταράμε την φήμη κι όχι την τιμιότητα και περνάμε τις ζωές μας παράλυτοι λόγω της επιθυμίας μας να ταιριάξουμε με τις επιταγές της.

Πριν από έξι χρόνια δημιουργήσαμε το StyleLikeU, μια εναλλακτική απέναντι στο ασυνείδητο μίσος που εκφράζουμε προς τους εαυτούς μας. Εδώ στεγάζεται μια σειρά από ειλικρινή βίντεο-ντοκιμαντέρ με θέμα το στυλ, τα οποία αναπροσδιορίζουν την έννοια της ομορφιάς όπως αυτή παρουσιάζεται στον σύγχρονο πολιτισμό. Κάθε κομμάτι του περιεχομένου μας είναι μια δημόσια δέσμευση με στόχο την ανατροπή του ζημιογόνου στάτους κβο της βιομηχανίας της μόδας και της ομορφιάς.

Προβάλλοντας διαφορετικές ιστορίες ατόμων που δεν μετανιώνουν επειδή είναι ειλικρινή απέναντι στον εαυτό τους και νιώθουν άνετα με το σώμα τους, θα πάρετε τη δύναμη να ανακαλύψετε κι εσείς αυτή την αίσθηση ελευθερίας και άνεσης με το σώμα σας.»

Τα βίντεο της σειράς αυτής είναι ό,τι καλύτερο έτυχε να δω το 2016. Οι ιστορίες είναι ειλικρινείς, συγκινητικές, τρομακτικές μα, πάνω απ’ όλα, ενθαρρυντικές. Γυναίκες (ως επί το πλείστον) που ήρθαν αντιμέτωπες με αναρίθμητες δυσκολίες στη ζωή τους και που κατάφεραν να τις αποδεχτούν, να τις υπερνικήσουν, να τις ξεπεράσουν και να είναι περήφανες για τους εαυτούς τους. Τα βίντεο αυτά έχουν διττό ρόλο αφού απ’ τη μία παρουσιάζουν με απίστευτη διαύγεια τις απαιτήσεις της κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα, που πολλοί επιμένουν να αμφισβητούν, κι από την άλλη είναι μια ζωντανή απόδειξη της ανθρώπινης δύναμης.

Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, στο κανάλι τους στο YouTube θα βρείτε λίστες που ταξινομούν κάπως το περιεχόμενο των βίντεο (αν και τα περισσότερα ανήκουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες). Για να πάρετε μια μικρή ιδέα, εδώ μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της τελευταίας τους σειράς, η οποία γυρίστηκε στο Λονδίνο. Αδυνατώ να ξεχωρίσω κάποια ιστορία καθώς η καθεμία έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s